Det her er spændende læsning! Hæng på og lær endnu mere om stress. Kærligst Tina
Manglende sexlyst, tankemylder, dårlig hukommelse eller dårlig søvn kan være symptomer på stress. Stress opstår, når de krav, du eller andre stiller til dig, overstiger dine ressourcer.
Ved længerevarende stress oplever mange symptomer som dårlig søvn, uro i kroppen, glemsomhed, sommerfugle i maven, irritabilitet, lettere til gråd, træthed, manglende lyst til sex, hjertebanken m.v.
Alle kan blive ramt af stress. Vi kan alle tåle pres – nogle kan tåle mere end andre, men ingen kan tåle alt.
Har du haft stresssymptomer i mere end et par uger, er det tid til at bremse op og gøre noget ved det, for du kan selv gøre meget for at forebygge stress.
Hvad kan du gøre?
- Hvis du er fysisk aktiv 30 minutter om dagen, hvor du får pulsen let op, brænder du stresshormonerne adrenalin og kortisol af, og samtidig stiger serotoninen, som er vores lykkehormon. Find løbeskoene frem og løb en tur. Gerne i naturen, hvis du har den mulighed. Løb uden pulsur, så det er kroppen og ikke dit indre præstationsgen, der bestemmer farten – eller gå en tur hvor du får pulsen op.
- Dans med dine børn eller med kæresten. Find cyklen frem. Gør noget af det du bedst kan lide. At være fysisk aktiv er vigtigt.
- Lær at slappe mentalt af, så hovedet ikke er fyldt af tankemylder. Undersøg om du kan gå til yoga i dit lokale fitnesscenter.
- Meditation er et fantastisk redskab til at afhjælpe stress. Nederst på siden finder du et link til app’en ”Mindfulness – bevidst nærvær” hvor du igen og igen kan lytte til en gratis guidet bodyscan.
- Du skal sørge for at sove godt og nok. Det er vigtigt for vores velbefindende, at vi får en god og dyb søvn, da for lidt søvn kan give indlæringsvanskeligheder og koncentrationsbesvær, og når vi over en længere periode ikke får søvn nok, kan det påvirke vores immunforsvar. Det er individuelt, hvor meget søvn vi har brug for, men de fleste har brug for ca. 7-8 timers søvn hver nat.
Stress påvirker vores hjertekar-system, hjernen og immunforsvaret, så det er vigtigt, at du spiser sundt og drikker vand nok. Hvis du ikke får fisk nok, skal du supplere med omega 3 af en god kvalitet.
En multivitamintablet, ekstra B-vitaminer samt magnesiumcitrat kunne også være et godt supplement til den sunde kost. •Sørg for at med jævne mellemrum at have det rart.
Spørg dig selv ”hvad har jeg brug for og hvad har jeg lyst til?” Sørg for at få et godt grin, og husk at når lykkehormonerne stiger, så falder stresshormonerne.
Birthe Buhl
Stress- & Mastercoach samt Mindfulness instruktør