Hvor er det nu lige de forskellige vitaminer findes og hvad gør de egentlig?

Hvor er det nu lige de forskellige vitaminer findes og hvad gør de egentlig?

Synes du også det er svært at huske hvad de forskellige vitaminer hjælper til? så her får du en let overskuelig oversigt over de forskellige vitaminer.

A-vitamin

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og for at du optager det bedst muligt skal det tages med fedtstof fra eks. Olivenolie, avokado, nødder eller fiskeolie.

A-vitamin er med til at dæmpe hudbekymringer! Huden bruger nemlig A-vitamin til at bekæmpe urenheder, men også tør/eksem hud.

En ekstra bonus er også at dine negle bliver stærkere og håret mere glansfuldt.

A-vitamin (beta-caroten som er forstadiet til a-vitamin) findes i gulerødder, sweet patatoes, grønkål, rød peber og ikke mindst spirulina.

D-vitamin

D-vitamin: (fedtopløseligt) som er solens vitamin eller det er faktisk et hormon, som dannes når huden rammes af sollys.

D-vitamin booster vores immunforsvar og jo bedre vores immunforsvar er, jo bedre vil kroppen være til at slå infektioner og inflammation (rødmen i huden) ned i kroppen.

Vidste du at 30 min. Solbadning uden solcreme giver hele 500 mcg. D-vitamin?

Dette er gældende når du får sol på de store flader på kroppen som ryg, mave og ben, MEN pas på og start stille ud så huden ikke bliver forbrændt.

D-vitamin kosttilskud ligger på omkring 20-60 mcg i daglig dosis. Det er netop nu du skal sætte ind med et D-vitamin tilskud nu hvor solen ikke bidrager med noget D-vitamin overhovedet.

E-vitamin

E-vitamin: (fedtopløseligt) som er vores anti-age vitamin. E-vitamin er et kraftigt antioxidant som beskytter kroppen med aldring.

E-vitamin vil hjælpe til at holde huden ung og smidig med færre rynker. Der er flere studier der tyder på at p-pille brugere har lavere e-vitamin i kroppen, da p-piller bruger vitaminet i kroppen.

E-vitamin finder du i mandler, fuldkornsprodukter samt planteolie som solsikke (af den gode slags!), æg, broccoli samt mørke bær.

img_4237-2

K-vitamin

K-vitamin: (fedtopløseligt) er blodets vitamin og knoglernes vitamin. K-vitamin bruges bla. Til at få vores blod til at størkne.

Ved lave niveauer af k-vitamin kan du have større tendens til næseblod samt nemmere ved at få blå mærker.

K-vitamin dannes i vores tarmflora og derfor skal tarmfloraen passes og beskyttes, ellers findes k-vitamin i blomkål, spinat, æg, ærter, persille og tomater.

B-vitamin

B-vitamin har stor indflydelse på dit energiniveau, fordøjelse, immunforsvar, men også dit stress niveau.

B-vitaminer beroliger dit nervesystem og er derfor ideelt til dig som har været igennem en hård stressende periode, som du måske også kan se på din hud. B-vitaminer giver vitalitet og styrker huden indefra.

Der findes hele otte b-vitaminer og de findes i alt fra brune ris, kerner, frø, æggebommer, nødder, havregryn til den blå grønne alge spirulina.

C-vitamin

C-vitamin: er også guf for huden! C-vitamin har den evne til at holde bindevævet (hele hudens tykkelse) stramt og smidig, samtidig med at er det en kraftigt antioxidant.

Faktisk laves flere opstrammende kure med store doser c-vitamin, som appelsinhud heller ikke er fan af.

C-vitaminerne er dog utrolig skrøbelige og tåler ikke iltning, lys og dybfrysning derfor skal frugter som citron, grapefrugt, peberfrugt, hyben, kiwi, passionsfrugt samt havtorn spises eller drikkes som smoothies straks for bedst udbytte.

Ellers skal du tage C-vitamin som tilskud, hvis du ønsker at vide hvilken dosis du rent faktisk for.

C-vitamin er også meget aktuel lige nu, for at mindske og forkorte forkølelse.

Måske er du også interesseret i dette indlæg omkring hvilke fødevare der booster huden? Læs med her.

Kærligst Tina

Tilbage til bloggen