Du må GERNE få gluten!

Du må GERNE få gluten!

Bare ikke hver dag, bare ikke morgen, middag og aften.. Gluten fra eksempelvis hvedemel er ikke farligt, men vi spiser det efter min mening alt for ofte (inkl. mig selv for bare få år tilbage). Der er stort set ikke et måltid uden brød og det er sjælendt at kroppen er fan af brød ugens 7 dage.

Det kan være svært, at ændre de vaner man har gjort sig og det er jo en indgroet vane, at vi skal spise rugbrød til middag. Måske er det på tide at ryste posen, prøve lidt andet, for det behøver ikke være besværligt. I sommers lavede jeg opskriften på grøntsagsboller som er et godt alternativt til brødet, hvis det samtidig skal være nemt at have med på farten.

For meget brød, rugbrød, pasta, kage og generelle færdigvare som indeholder gluten, kan irritere vores fordøjelse gevaldigt. Det har jeg efterhånden skrevet en del om, men det er fordi vigtigheden af dette emne er så stort. For meget gluten kan nemlig irritere vores tarme så meget, at det laver bitte små huller på tarmen. Ja den er god nok… Mikro huller hvor affaldsstoffer kan sive ud i blodet og rundt i kroppen en gang til.

Vores immunforsvar tænker så straks, at det skal bekæmpes og overreagerer ved at begynde at bekæmpe sig selv. Hvis dette var en kortvarig process ville det være okay, men da en “hullet” tarm ikke er kortvarig vil der opstå inflammation i kroppen. Inflammation vil ses hurtigt i huden, da huden bliver rød, irriteret, bumset, eksem/tørhed, udslæt, slap hud og mange andre gener. Allergier kan også mindskes ved at kigge fordøjelsen lidt efter.

img_6542

Hvis du har mistanke til “hullet” tarm eller blot ønsker, at passe godt på din fordøjelse skal du spise allerflest grøntsager. Ikke allesammen rå grøntsager, men mest let dampede, let bagte eller svitsede ganske kort på panden. Grøntsager giver nemlig ro til fordøjelsen og booster din krop med en masse næringsstoffer. Du kan med fordel spise grøntsagssupper, grønne juice, salater og smoothies dagligt, som er nemt at fordøje. Det samme er kylling eller fisk, som du kan spise sammen med.

Du tænker måske heller ikke altid over hvad du egentlig spiser. Et godt og tankevækkende lille fif er, at skrive ALT ned, hvad du spiser de næste tre dage. Du kan også tage billeder af maden du spiser og gennemgå så din kost tre dage efter. Nogle vil se at kosten ikke er særlig varieret og måske med nogle fødevare, som egentlig ikke gavner kroppen hver evig eneste dag.

Et andet vigtigt fif er også at tjekke hvad din mad indeholder. Der findes SÅ mange glutenfrie varianter der er fyldt med dårlig fedt, sukker og salt. Det gavner bestemt heller ikke kroppen. Vælg hellere de naturlig glutenfrie varianter som eksempelvis quinoa eller brune ris. Det bedste fif er også at lave maden selv, så ved du helt præcist hvad din mad indeholder.

For at hele denne “hullet” tarm skal du bruge mælkesyrebakterier som støtter en god og normal tarmflora. Et andet tilskud er også L-Glutamine som er med til at reparere og ikke mindst vedligeholde din tarmslimhinde. Du kan også med fordel drikke Lindeblomst the, som indeholder nogle slimstoffer der hjælper tarmen med at hele sig. The’en skal IKKE drikkes sammen med et måltid med forskudt. Til sidst skal du bruge en god portion tålmodighed, for der findes desværre ikke noget quick-fix i forhold til din skønhed eller sundhed.

Ryst posen, spis noget andet end hvad du gjorde i går.. Lad os gøre det sammen, for det kan være lige så udfordrende for mig som for dig. 🙂

Kærligst Tina

/Indlægget indeholder affiliate links/

Tilbage til bloggen