Super nem hjemmelavet mandelmælk

Hjemmelavet mandelmælk

Forleden vidste jeg et billede af en hjemmelavet mandelmælk og med teksten “mange tror det er laktosen der er et problem i komælk, men det kan også være proteinet”.

Jeg oplever nemlig rigtig mange tror, at de blot kan købe laktosefri produkter og få er “problemet løst”, men det er langt fra tilfældet hver gang.

“Problemet”kan være alt fra inflammation (som mange skavanker kommer af) i kroppen, hudproblemer, øre problemer hos børn til fordøjelsesbesvær – igen grundet proteinets opbygning.

Hvorimod proteinet er anderledes i gede/fåre mælk, så derfor kan eksempelvis gedeost være meget mindre problematisk.

Et lille tip til dig der er mor: komælk virker slimdannende, så har du et barn der ofte er forkølet, snottet, har øreproblemer eller døjer med mellemøresbetændelse, så prøv at udelukke alt komælk 4-6 uger og se om der ikke er bedring.

Det virker måske uoverskueligt at udelukke alle typer komælk, men det er heller ikke sikkert, at det er det rette for dig. Min pointe er egentlig bare, at komælk kan være meget problematisk og at du sagtens kan få din kalk et andet sted fra. 😉

Jeg læste også forleden, at gravide anbefales at drikke en halv liter mælk om dagen. Hvis jeg gør det får jeg udslæt/rødmen i huden, tendens til bumser, mavesmerter og fysisk træthed, så det holder jeg mig lige fra.

Jeg får så rigeligt med kalk gennem min kost og ind imellem supplerer jeg med kalk gennem kosttilskud. Det er ret opreklameret, at vi kun får kalk gennem komælk.

Tilbage til den lette hjemmelavet mandelmælk du kan lave selv

Du skal bruge:

 • 1 dl. mandler
 • 2 tsk sesamfrø (kan undlades men indeholder en masse kalk 😉 )
 • Nip havsalt
 • Nip vanilje pulver
 • 5-10 dl koldt vand

Sådan gør du

 • Mandler og sesamfrø ligges i blød natten over (eller mindst 6 timer), så her skal du planlægge, hvornår du gerne vil lave mandelmælken
 • Næste dag skyller du mandler og sesamfrø godt i en si i koldt vand
 • Kom mandler og sesamfrø i en blender sammen med 5-10 dl vand. Jo mere vand du bruger, jo tyndere bliver mælken. Bruger du kun 5 dl. vand bliver mandelmælken mere tyk og fløde-agtig.
 • Kom salt og vanilje pulver ved og blend rigtig godt
 • Tag en rent viskestykke og en stor skål
 • Tag viskestykket over skålen og si nu pulpen (resterne fra mandler og sesamfrø) fra mandelmælken
 • Pulpen kan du gemme eller fryse ned til bagværk
 • Hæld mandelmælken på flaske og sæt den på køl

Jeg drikker ikke plantemælk, som jeg ville drikke et glas komælk (hvis jeg gjorde det), for smagen er mere gennemtrængene. Jeg bruger plantemælk alle de steder, hvor jeg ellers ville ha’ brugt komælk som bagværk, smoothies, overnight oats, grød eller madlavning.

Jeg har dog tidligere lavet plantemælk med smag. De er altså ret gode 🙂

Lad mig endelig høre, hvad du synes og spørg endelig, hvis du mangler et alternativ til komælk’s produkterne, så burde jeg efterhånden have et 🙂

Kærligst Tina

Tilbage til bloggen