Dåsemad kan lave rod i dine hormoner

Dåsemad kan lave rod i dine hormoner

Et forholdsvis kort skriv fra mig, da dette er et emne, jeg bør dykke langt mere ned i, men den viden jeg har indtil nu vil jeg gerne dele med dig. Jeg vidste det nemlig ikke for bare blot et par år siden og måske du heller ikke gør.

Siden 1940érne har vi mennesker skabt 75.000 til 80.000 nye kemikalier, som der bliver sat et stort spørgsmålstegn ved pga deres påvirkning af kroppen (men også miljøet!). Det er også disse kemikalier der kaldes hormonforstyrrende og listen er temmelig lang kan du nok se. Det er ikke kun i dit hudpleje de findes, nej det findes også i vores fødevare fra sprøjtemidler og pesticiderester, som vi senere indtager.

Derudover er der et stof kaldet BPA (og BPB/BPS) som kan være yderst hormonforstyrrende. Stoffet kan sidde på indersiden af konservesdåser og i låg på glas. Dine hormoner forstår ikke stoffet og når det så florerer rundt i din krop gør det dem godt og grundigt forvirret. Det kan gøre en hormonel ubalance værre.

Måske tænker du nu, “jamen jeg får kun dåsemad engang imellem og det er kun en enkelt dåse vi bruger”, men selv i meget små doser kan det være problematisk.

Uden at det skal være en løftet pegefinger, men nærmere en kærlig håndsrækning, så vil jeg anbefale dig at tænke over dette specielt hvis du er gravid. Det lille foster er jo mange gange mindre end dig og selv for store dig, er det skadeligt, hvad er det så ikke for den lille?

Hvis du nu læser dette imens du sidder med din kødsovs i munden og med baby i maven, så ingen panik, det skal nok gå, så ved du det blot til næste gang. 🙂

Nogle dåser er dog undtaget, og dette er med sikkerhed: Änglamark, Irmas eller serien 365 økologisk fra Coop. Biogan er netop ved at udskifte deres dåser, så de også bliver fri for BPA.

Jeg er ikke altid enig med TÆNK’s test men denne test kan være brugbar for dig. Se den her. (OBS! den er ældre, så det kan være der er sket ændringer siden!) Måske du også vil læse denne artikel med hvorfor BPA er noget skidt.

Et ekstra tip til at undgå farlige kemi i din hverdag er at droppe vandflasken i plastik. Den kan også udskille hormonforstyrrende stoffer og specielt danskvand i plastiskflaske eller vandflasker i plastik som har ligget i solen. Brug hellere vandflasker i glas eller rustfrit stål.

Har du nogle erfaringer eller viden du vil dele må du meget gerne!

Kærligts Tina

Tilbage til bloggen