Synes du, at det er bedst, at jeg stoppe med at tage P-piller Tina?

stoppe med at tage p piller

Jeg har tidligere skrevet omkring p-piller, men hver eneste gang synes jeg det er lidt et farligt emne at kaste sig ud i. Jeg ved ikke helt hvorfor, for jeg kender min egen mening ud og ind, men jeg ved, at det kan være en rigtig stor beslutning, om man skal droppe p-pillerne eller lade være. Det er jo så “normalt” at tage p-piller og “der sker jo ikke noget ved det”. Det er i hvert fald, hvad jeg hele tiden hører.

Læs også “Vidste du det om dine p-piller? Jeg får faktisk tit spørgsmålet “Synes du jeg skal stoppe på p piller Tina?” men det kan jeg på ingen måde svare på eller tage ansvaret for. Det er jo en stor beslutning, fordi konsekvenserne er som de er. Jeg vil alligevel gerne tage emnet op, fordi jeg har mærket på egen krop, hvad p-pillerne gjorde (eller ikke gjorde) for mig.

Går du med tankerne om at droppe p-pillerne, så husk altid at kontakte din læge, der kan komme med en faglig vurdering af dine behov.

På p-piller gennem 8 år

Som teenager fik jeg p-piller (faktisk imod min mors vilje, men jeg fik hende overtalt – uvidende teenager jeg var) og tog dem i 8 års tid. Det var først de sidste 3-4 års tid, at der var noget i mig som sagde at jeg skulle stoppe. Jeg stoppede faktisk også et par gange, men kom alligevel på dem igen efter kort tid.

Da jeg mødte min nuværende kæreste var jeg ikke på p-piller, men kom det igen lidt over et år. Derefter kiggede jeg ham dybt i øjnene og sagde, at jeg gerne ville af dem. Jeg havde brug for at være mig selv – at mærke efter. Jeg havde brug for at vide, om mit humør bare var sådan lidt op og ned eller om det havde noget med p-pillerne at gøre.

Jeg havde lyst til at kende min egen cyklus. Jeg havde lyst til at få de kunstige hormoner ud af kroppen. Jeg havde brug for at vide, hvad pokker der påvirkede min hud negativt. Jeg havde lyst til at vide, hvordan min menstruation egentlig var. Den havde jeg jo knap nok “fået lov til” at kende.

Jeg tog skridtet efter en alvorlig samtale med min kæreste og smed p-pillerne. Desværre var det ikke det nemmeste, for jeg kunne mærke min krop havde svært ved at komme i balance. Huden slog ekstra ud med små-bumser op til menstruation, men jeg holdte ved, fordi jeg vidste, at det ville være en bjørnetjeneste at starte igen. Så kommer bumserne jo bare igen, når jeg stopper igen. Læs også “Hvilke prævention skal jeg vælge?”

Hvad kan du selv gøre, hvis du vil stoppe

På dette tidspunkt vidste jeg slet ikke så meget omkring huden og vores hormoner, som jeg gør i dag. Havde jeg vidst det dengang ville jeg havde haft fokus på:

  • Grøntsager hver eneste dag (specielt rødbede og grønne grøntsager, for at afgifte kroppen)
  • Spise hørfrø nogle gange i ugen
  • Pleje fordøjelsen lidt ekstra med mælkesyrebakterier (for at optimere kroppens afgiftning)
  • Minimer eller undlade komælk, da det for nogle kan virker forvirre hormonerne
  • Afstresning med yoga, meditation eller min yndlings app HelloMind.
  • Tage basis kosttilskud så jeg var optimal næret
  • Evt. tage urten Vitex, da den kan hjælpe vores hormoner lidt på vej
  • Sove! Mindst 7-8 timer og gerne fra kl. 22
  • Drikke urte te evt. brændenælde samt mælkebøtte te og drikke rent vand hver eneste dag
  • Spise økologik for at undgå unødvendige pesticiderester

Det er jo ikke fordi du skal forvente, at du kan gøre alle punkterne fra i morgen. Jeg har selv haft en lang rejse, hvor jeg tilføjer mere og mere uden jeg tænker over det. Det skal jo ikke stresse dig eller være fanatisk, men kærligt hjælpe dig selv på vej? Måske min rejse kan inspirere dig eller give dig svar på nogle af de spørgsmål du sidder med. Jeg synes i hvert fald man skal tænke sig om, når man vælger hormoner som prævention, men jeg er helt med på, at andre præventionsformer ikke er helt så sikre (og dog, se næste afsnit!). Jeg ved i hvert fald, at jeg aldrig skal på prævention med hormoner igen.

Det nyeste der netop er kommet til Danmark af de dygtige Greengoddess er Daysy. Hun er er en cyklus computer med 30 års research og klinisk dokumenteret. Den skal jeg have! Det er lige præcis det, som jeg vil have. Jeg kommer til at opdatere og skrive meget mere om Daysy. Følg med hos Greengoddessinstagram for at høre mere. Daysy er 99.4 % sikker. Du kan altså både undgå at blive gravid, men også planlægge en graviditet, da du ved hvornår du har ægløsning.

Hvis du ikke har læst den nyeste forskning om p-piller, så er kan du læse lidt her omkring sammenhængen mellem p-piller og brystkræft. OBS! Hvis du har læst artiklen og tænker “Årh nej, har jeg så stadig samme risiko efter jeg er stoppet?” Her spurgte min kollega professoren der stod bag, som svarede at fem år efter ophør er risikoen den samme, som kvinder der aldrig har anvendt p-piller.

Forresten – nogle reagerer på at stoppe og andre mærker det slet ikke, så lad være med at spekulere på om du nu er ude af balance, for begynder du først at bekymre dig om det, så kommer du det også. Slap af og tro på, at din krop sagtens kan håndtere situationen. Måske den blot skal have lidt ekstra kærlighed med overstående råd. Kærligst Tina GemGem GemGem

Tilbage til bloggen