Hvilken olie skal jeg vælge til fedtet hud, sensitiv hud og hud med udbrud og bumser

Ansigtsolie

Kan jeg bruge olie til fedtet hud, sensitiv hud og hud med udbrud og bumser? 

Det kan være svært at vide, hvilken hudpleje man skal vælge og der findes også mange interessante myter, som ikke altid har noget på sig. Sommetider glemmer man at skelne og se mere nuanceret på tingene, som når der eks. bliver sagt at man ikke må bruge olie på en en hud med udbrud og bumser. 

Det ganske enkelt ikke rigtig efter min mening, men det kommer meget an på hvilken olie du bruger. Naturlige og rene vegetabilske olier minder meget om hudens eget fedtlag og virker derfor genkendelig for huden er min erfaring.

I olier er der også mange gode næringsstoffer, som huden suger til sig og det er netop disse næringsstoffer, der har en super gavnlig effekt på huden, har jeg oplevet på min egen hud.

Olierne kan have en meget fugtgivende, blødgørende og beskyttende effekt på huden. Specielt huden i ansigtet har brug for denne beskyttende effekt, fordi den ikke er beskyttet med tøj, som resten af huden er. Huden i ansigtet må stå til måls for lidt af hver, som vind, sol, blæst, kulde, frost osv.

Olierne trænger ned i de øverste lag i huden og under denne beskyttende ”jakke” holder olierne på hudens fugt. På den måde føler jeg ikke, at huden er nær så tør ved brug af de rette olier.

Nogle har måske hørt at olie tilstopper huden og gør en fedtet hudtype mere fedtet. Igen er svaret både ja og nej. Den rette vegetabilske olie vil balancere og mindske at huden fedter, hvor den forkerte vil gøre ondt værre.

Olier jeg ikke anbefaler

Jeg anbefaler ikke mineralske olier. Mineralske olier er råolie/spildolie fra olieindustrien som huden ikke kan genkende, og de kan heller ikke trænge ned i huden. Mineralske olier ligger sig som en fed klistret film på huden, som kan tilstoppe hudens porer. Du kender måske den fede håndcreme som aldrig trænger ind? Der vil helt sikkert være mineralske olier i.

Mineralske olier er også kaldet: parrafin, parrafinium, mineral oil, petrolatum og står typisk som det første af ingredienslisten. Brug hellere rene vegetabilske olier. Til en hud med udbrud og bumser er det vigtig at indholdet af oliesyre er lavt, fordi det ellers kan gøre ondt værre, hvorimod indholdet af linolsyre gerne må være relativt højt. Det har haft positive effekter hos mig i hvert fald.

Men hvilken olie anbefaler jeg så?

Hvis ovenstående lyder besværligt, så guider jeg dig her i de bedste olier til dig.
Jeg har faktisk sammensat en særlig olie med de olier jeg synes er allerbedst til en hud med udbrud og bumser. 
Hindbærkerne olie:

Indeholder 52 % linolsyre som gør olien meget let. Jeg oplevede, at olien trængte lynhurtigt ned i huden og efterlod ingen fedtede fornemmelser på huden. Linolsyre har en meget reparerende og blødgørende effekt på huden. Derfor var hindbærkerneolie et super valg for mig og den kan være god til en fedtet hudtype og/eller uren hud, akne og sensitiv hud. Jeg oplevede, at hindbærkerneolie havde en meget beroligende og helende effekt på huden.

Hybenkerne olie:

Indeholder 44 % linolsyre og derfor er denne olie meget let. Hybenkerne olie indeholder store mængder E-vitamin, og det er min erfaring, at det virker godt til anti-age. Det er en af de mest forbyggende olier også fordi olien indeholder retinol, som er A-vitamin. Det kan være med til at hele ar og røde mærker, har jeg oplevet.

Granatæble olie:

Har en kraftig anti-inflammatorisk effekt, som efter min mening er med til at dæmpe og mindske rødmen, sensitivitet samt irritation i huden. Den har en hudfornyende effekt, som er god til en skadet hud eller arret hud. Olien er meget fed og er derfor bedst at bruge sammen med en anden olie. Olien kan med fordel bruges på hudproblemer som rosacea eller meget reaktiv hud, har jeg oplevet.

Jojoba olie

Er en ideel olie til stort set alle hudtyper. Olien minder meget om hudens eget fedtlag, men er en meget let olie. Den trænger øjeblikkeligt ind i huden, uden af fedte, men giver stadig fugt til den tørre hud. Jojobaolie har også en beroligende effekt på en sensitiv hud. Jojoba olie er også sebumregulerende, som vil sige at den får en fedtet hudtype i balance og får huden til at fedte mindre, fortæller min erfaring. Jojoba olie er også en af de olier der kan trænge dybt ned i huden og give huden en ”plump” look - altså fylder de små linjer og rynker ud.

Havtorn olie:

Indeholder 36 % linolsyre og så har den en meget hudhelende og hudfornyende effekt har jeg hørt fra mange, som har brugt den. Det vil sige, at den er god til en hudtype der er stresset og har brug for ro, samt en hud med skader og/eller ar samt strækmærker på kroppen. Havtorn olie er gul og derfor velegnet til at blande med andre olier, så den giver glød til huden.

Knus fra

Tina Lykkegaard

Tilbage til bloggen