Hvornår på dagen skal jeg tage mine kosttilskud?

Hvornår på dagen skal jeg tage mine kosttilskud?

Hvilke kosttilskud og hvornår?

Jeg bliver ofte spurgt, hvornår man skal tage sine kosttilskud. Egentlig er det ret individuelt, men der er også nogle “forholdsregler”, der måske kan hjælpe dig. Jeg kan ikke løbe alle kosttilskud igennem, men jeg vil forsøge at tage de mest gængse.

Fiskeolie (som du jo køber af høj kvalitet, ikke? 😉 )
Her kommer det lidt an på, hvilken type du tager. Jeg tager typisk flydende fra Nordic Naturals, men da jeg var gravid har der været dage, hvor jeg ikke har kunne få den flydende ned. Så har jeg taget Vildlaks fiskeolie i kapsler i stedet. Jeg kan generelt godt lide at skifte mellem Nordic Naturels Cod Liver og Nani´s Vildlaks fiskeolie. Begge er af suveræne kvaliteter! 

Jeg tager typisk min fiskeolie lige inden jeg går i seng, men du kan også sagtens tage den om morgenen. Nogle kan få kvalme, hvis de tager fiskeolie på tom mave, men andre optager olien bedst, hvis den tages på tom mave.

Så her skal du prøve dig frem og tage det, som der passer dig bedst. Du kan også sagtens tage lidt morgen og aften. Husk dog at undgå overdosering.


B-vitaminer
B-vitaminer har betydning for vores energidannelse, så derfor er det jo mest oplagt at tage dem fra morgenstunden af. Igen, så kan b-vitaminer give kvalme på tom mave, så spis dem gerne sammen med et måltid. 

 

Multivitamin
Da der er b-vitaminer og andre vitaminer/minerale i en multivitamin pille, som kan give ekstra energi, så kan det være en god ide at tage det fra morgenstunden af. Dog er der nogle vitaminer i en multivitamin pille, som er fedtopløselige.

Det betyder, at kroppen skal bruge fedtstof enten fra den mad du spiser sammen med eller i form af fiskeolie, for at kunne optage vitaminerne. Mærker du ingen ændring på energiniveauet, så kan du sagtens tage din multivitamin til din aftensmad, hvis det passer dig bedst.

De fedtsopløselige vitamine er K,- E,- D,- og A-vitamin (En nem huskemåde er som "Ked A")

Jern
Jern er lidt mere speciel. Du skal gerne tage jern forskudt af dine andre vitaminer, men gerne tage det sammen med C-vitamin, da det øger optageligheden.

Hvorimod kalk og mangan hæmmer optageligheden. Disse mineraler er typisk i din multivitamin pille, så tag ikke dette på samme tidspunkt.

Vælg altid en organisk jern, det er optages langt bedre af kroppen (og giver ikke maveproblemer). Jeg anbefaler Nani´s som er let optagelig. Calcium (som skal indeholde magnesium og d-vitamin)
Calcium (kalk) er et mineral som også har sine forbehold. For at calcium (kalken) kan komme ind i knoglerne er det vigtigt, at der er magnesium og d-vitamin tilstede. 

For at nedbryde og optage kalk, er det en god ide at tage tilskuddet efter aftensmaden, da du har brug for mavesyre for at optage kalken.

Din mavesyreproduktion er højest efter et måltid og gerne sidst på dage evt. efter din aftensmad. Husk at jern og calcium ikke tages sammen!

Har du børn der ikke får nok kalk? Så anbefaler jeg at du åbner en Calcium fra Nani og kommer det i lidt vand, juice eller lign. Det er meget neutralt i smagen. 


Q10
Q10 kan være med til at holde energiniveauet stabilt, så den er helt oplagt at tage fra morgenstunden. Jeg har taget det periodisk, hvis jeg er helt flad for energi (dog ikke hver dag overhovedet). Q10 kunne sagtens være et mineral du tager periodisk for at støtte din energi. Magnesium
Magnesium er et tilskud, som er med til at give ro til musklerne, og derfor har mange glæde af at tage magnesium inden sengetid.

Hvornår skal man tage magnesium? 

Tag det gerne 1 times tid inden du skal sove, for at slappe mere af. Jeg har følt en del uro særligt i mine graviditeter, hvor magnesium har hjulpet mig meget. Jeg tager det på ugentlig basis, for at fremme en bedre søvn, ved menstruation ubehag i maven, nakkespændinger eller efter træning.  

Gurkemeje
Gurkemeje optages godt sammen med fiskeolie, så den kan være en god ide at tage sammen med det. Jeg anbefaler ikke urter til gravide. 

C-vitamin
Faktisk lidt en der skiller vandende. Nogle mener C-vitamin kan give energi, og andre mener, at den optages bedst til natten. Jeg tager den typisk om morgenen eller til min frokost.

Mælkesyrebakterier

Jeg er stor fortaler for, at splitte dine mælkesyrebakterier op i doser, så du får halv portion om morgenen til din morgenmad og så den anden halvdel til natten.

Det er dog ikke altid, at jeg får det taget om morgenen, og så tager jeg det blot til aften. Næsten hellere til natten end det hele om morgenen, men det er blot min holdning. 😉

Mælkesyrebakterier og probiotika er det samme. Gode bakterier til din fordøjelse. En god fordøjelse støtter dit immunforsvar og da immenforsvar og huden hænger tæt sammen kan probiotika være en fordel. 

D-vitamin
D-vitamin er fedtopløselig, så kroppen skal bruge fedt for at optage det. Tag den lige når du synes. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle over 4 år at tage et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. 

Jeg mangler sikkert nogle, men så spørg, så skal jeg forsøge at svare.

Kærligst
Tina Lykkegaard

Tilbage til bloggen