Er du stresset? Derfor skal du prioritere dig selv

Er du stresset? Derfor skal du prioritere dig selv

Rigtig mange kommer til mig for at få et godt råd omkring, hvad de liiige kan gøre for at optimere deres sundhed eller få et (hud)problem væk. Der er mange der fokusere på det den hurtige løsning. Her tænker jeg på, at man i desperation køber en ny ansigtsmaske, fordi man har fået bumser igen eller at man kører en striks diæt uden, at man egentligt kommer nogen vegne. Jeg kan også selv have tankerne, “hvordan får jeg lige fikset det?”, men ved af erfaring, at det ikke bare lige løses over natten.

Stopper du sommetider op for at mærke efter? Stopper du op og tænker over din hverdag? Stopper du op og tænker på, hvad du egentlig gerne vil? Rigtig ofte kører toget for fuld hammer. Du skal nå deadlines, du skal hente børn, du skal lave mad, du skal træne, du skal være en god mor, du skal spise sundt, du skal være en pligtopfyldende studerende, og så sidder du i kø på motorvejen og så har du da først rigtig travlt.

PAUSE!! Tryk på pauseknappen bare et øjeblik. Giv dig selv ro og giv dig selv lov til at reflektere over, hvad du drømmer om og hvad der gør dig glad…

Hvad er stress egentligt?

Kroppen er designet til at kunne tolere stress og der er god grund til at kroppen kan danne stres. Kroppen skal være klar til at kunne løbe, flygte, præstere, kæmpe eller være klar til, at kunne håndtere en voldsom situation, hvor du skal være på. Når kroppen er stresset danner vi kortisol, som er et hormon. Dette hormon skal vi have mest af i kroppen om morgenen, for her skal vi jo op og i gang med dagens gøremål. Kortisol skal så falder sidst dagen (ikke om eftermiddagen), hvor vi skal falde til ro, geare ned og være klar til en god nattesøvn.

Det skal altså være i balance, for hvis kroppen ikke får slukket for denne “alarmknap”, vil kroppen fortsat producere kortisol og være klar til kamp, men du skal bare ikke i kamp. Du skal altså ikke bruge denne overproduktion-tværtimod. Kortisol øger din trang til sødesager, salt og fedt, da kroppen tror den skal fylde energidepoterne op til kamp. Energidepoterne bliver bare ikke brændt af i køen på motovejen eller deadlinen foran computeren, så vil det i stedet lageres som fedt på mave og hofter.

stress

Hvordan stresser du af?

Naturen er et godt sted at starte. Her er rigtig ofte roligt og din krop forstår naturen. Gå i strandkanten (også selvom det er koldt), tag en løbetur gennem skoven eller hør nogle guide meditationer. Tag et langt bad og lav dig en lille spa med dit yndlings musik og dine yndlingsprodukter. Yoga har også en fantastisk evne til at give ro til dit nervesystem.

Jeg er selv enormt glad for disse to app’s som jeg bruger dagligt:

Kender du dem? Hvis ikke så synes jeg bestemt du skal prøve dem. 🙂

Kærligts Tina

Tilbage til bloggen