Hvad mener jeg dog med det? Jamen det er egentligt ganske enkelt fordi, at almindelig risengrød (med almindelig komælk) efter min mening kan give fordøjelsesproblemer og give hudproblemer. Hvis du stadig ikke er helt med, skal du næsten læse dette indlæg omkring komælk og hvordan det kan skabe hudproblemer.
Risengrød er lidt af en favorit hos mig, men jeg har ikke fået det i flere år, da jeg simpelthen ikke tåler det med almindeligt komælk. Så derfor har jeg været konsekvent og ikke lavet det. Jeg har prøvet at lave det vegansk med forskellige typer plantemælk, men det er bare ikke helt det samme. Rismælk er en ok alternativ, men der er også nogle ting ved rismælk jeg egentlig heller ikke er fan af, så hvad gør man så?
Jo man laver det på Urmælk A2 fra Thiese. Urmælk A2 er sammensat anderledes med dens proteiner og derfor volder det ofte ikke de samme problemer som almindeligt mælk. Jeg havde nu håbet på at det var sødmælk, da jeg anbefaler de mindst behandlet mælketyper. Urmælk A2 er dog minimælk, men et ret godt alternativ til den klassiske mælk.
Almindeligt mælk kaldet A1 mælk danner kaseomorfiner i tarmene og hvis dette ikke nedbrydes korrekt (som der er mange der har svært ved) kan det give fordøjelsesbevær og hudproblemer. Dette kaseomorfiner dannes ikke ved A2 mælk.
Opskriften på en portion risengrød til 3-4 personer:
2 1/4 dl. grødris (Jeg købte økologiske i Helsekosten og hvis du er rigtig Helse-Else så vælg fuldkorns grødris – det gjorde jeg ikke ;))
1 liter Urmælk A2 fra Thiese
2 1/2 dl. (Plante)fløde (Jeg havde nemt min egen cashewnød fløde)
1 tsk. havsalt
Du skal desuden bruge 1 stor håndfuld usaltede cashewnødder til fløden
Sådan laver du cashewnød fløde:
1 stor håndfuld usaltede cashewnødder
3 1/2 dl. vand
- Start med at ligge 1 stor håndfuld cashewnødder i blød i vand og lad dem ligge i blød i mindst en time (eller natten over)
- Skyl dine cashewnødder godt under koldt vand
- Blend cashewnødder og koldt vand så du får en lækker cremet fløde
- Den skal ikke siges, da blenderen gør fløden helt fin
Sådan laver du risengrød:
- Læg også gerne dine grødris i blød natten over eller mindst en time (gerne mere!)
- Skyl dine grødris rigtig godt, så vandet bliver klart og ikke grumset og kom dem i en gryde sammen med 1 liter Urmælk
- Tilsæt så cashewnød fløden (resten af fløden kan du bruge til overnigt oats eller andre madretter hvor du skal bruge fløde)
- Kog det forsigtigt op imens du rører i det hele tiden og tilsat havsalt
- Når det koger tager du den af og pakker gryden ind i et håndklæde og pakker den yderligere ind i en dyne i sengen 😉
- Lad den stå i sengen og passe sig selv i et par timer
- Tag gryden op fra sengen og varm den forsigtigt op til den efter lidt tid bliver tyk og cremet
Toppet med kokossukker, kanel og en god klat øko kærnet smør.
Lidt ekstra info om cashew fløden, så er det den slags fløde jeg bruger til stort set alt. Madretter, overnigt oats, havregrød, smoothies eller til lasagnen hvis jeg skal lave mornaysovs/bechamelsovs. Det er et fantastisk alternativ, fordi den bliver så lækker cremet.
Lad mig endelig høre hvad du tænker om dette alternativ.
Kærligst Tina