Hvilke kosttilskud tager jeg under min graviditet?

Hvilke kosttilskud tager jeg under min graviditet?
Hvilke kosttilskud tager jeg under min graviditet? /Indlægget indeholder sponsoreret indhold efter eget valg, men ingen reklamelinks, blot et link så du kan se, hvilket produkt jeg har valgt. Tak fordi du læser med / Det daglige spørgsmål er, hvilke kosttilskud jeg tager under min graviditet og det vil jeg meget gerne svare på. Jeg kan dog "kun" fortælle dig, hvad jeg tager og hvorfor jeg tager det, men det er ikke meningen, at du skal gøre det nøjagtig samme. Vi er jo vidt forskellige, så hvad du skal tage, kan jeg ikke stå til ansvar for, så når det er sagt, er dette blot en inspiration på din videre søgning. Jeg håber også, at det kan give lidt ro og forståelse i alle de anbefalinger omkring kosttilskud. Det er faktisk også lidt svært for mig at skrive dette indlæg, fordi min faglige uddannelse jo er kosttilskud, så derfor gør jeg meget, hvad jeg føler, at jeg kan mærke kroppen har brug for, hvilket du måske ikke kan, hvis du er ny i kosttilskuds-verdenen... Læs også: "Hvornår på dagen skal jeg tage mine kosttilskud?" Jeg giver det alligevel et skud! Inden jeg blev gravid tog jeg følgende (min kæreste fik det samme sommetider plus selen og Q10, da det skulle gøre sædkvaliteten tip top ;) ):
  • Multivitamin 1-2 stk. dagligt (1. prioritet!)
  • Aktive b-vitaminer 1 stk. dagligt (1. prioritet!)
  • Fiskeolie flydende 1 spsk. dagligt eller 2 stk. ultimate dagligt (1. prioritet!)
  • Mælkesyrebakterier 2-4 stk. 4-7 gange ugenligt (kan vente, men altid en god ide)
  • D-vitaminer 1 stk. (tre gange i ugen ca.)
  • C-vitamin 1 stk. (tre gange i ugen ca.)

Da jeg blev gravid tog/tager jeg disse kosttilskud:

Multivitamin (1. prioritet) Ganske enkelt for at sikre, at jeg får de nødvendige vitaminer og mineraler. Jeg ser det som en god basis, som jeg ikke vil undvære. Jeg tager 1 stk. dagligt. Den er uden jern, da jeg hellere vil tage organisk jern ved siden af (forklaring nede ved jern). Du kan også vælge Baby-me-now, hvor du skal tage tre stk. dagligt, men jeg synes den er lidt lav i nogle af doseringerne og derfor har jeg valgt den fra, men tal med din læge om det. Aktive b-vitaminer (1.prioritet specielt de første 12 uger) Fordi man ved at folsyre/folinsyre (som er et b-vitamin) er vigtigt specielt i staren af graviditeten for at fosteret udvikler sig normalt. Jeg har taget den aktive form, da min viden er, at nogle gentyper/kroppe ikke kan omsætte/optage den "gamle" (mange er også syntetiske) form. Derfor synes jeg man skal tage methylfolat/methylfolinsyre for at sikre den bedste optagelse. Jeg tager 1 stk. Man anbefaler gravide at tage 400 mcg, men i mine kredse har jeg ladet mig anbefale at det også er minimum. Derfor får jeg omkring 600 mcg. sammen med min multivitaminovenfor. Igen- tal med din læge eller professionel behandler om, hvad der er rigtig for dig. OBS! Ligesom at nogle gentyper/kroppe ringe eller slet ikke optager den "gamle" form for folinsyre, så er der nogle gentyper/kroppen, som ikke kan finde ud af den aktive form, hvilket kan give negative tanker og et mørkt sind, så vær opmærksom på, hvordan du har det/får det. Får du det dårligt, så tag blot 400 mcg. som anbefalet de første tre måneder. B-vitaminer er dog også med til at gøre det modsatte, så mærk efter i kroppen. Jeg har egentlig tænkt mig at tage b-vitaminer hele min graviditet, fordi jeg ved at b-vitaminer er med til at give en normal vækst og udvikling af baby og det gælder også når baby er kommet til verden, hvor jeg forhåbentlig kan amme og fortsat vil tage b-vitaminer. B-vitaminer hjælper også til en normal energiproduktion, som er meget væsentlig for den gravide og ammende mor. Forresten... Jeg ikke været plaget synderligt af kvalme, hvor nogle studier peger på at b-vitaminer og specielt b-6 er vigtigt i forhold til kvalme. Om det er fordi jeg har taget b-vitaminer inden graviditet og i min graviditet er jo svært at sige. Fiskeolie (1. prioritet) Selvom den flydende altid har været min favorit, har jeg ikke rigtig kunne få den ned her i graviditet. Jeg ved ikke hvorfor, men det der flydende har bare ikke tiltalt mig, så jeg har måtte ty til kapsler. Her har jeg taget 2-3 kapsler af Ultimate. Jeg har også taget 2-3 kapsler krill i perioder, men det har været forskelligt og jeg er ret glad for begge. Fiskeolie er også med til en normal udvikling af baby og er med til at give en normal hjernefunktion. Jeg læste en studie for noget tid siden (og jeg kan desværre ikke huske hvor) at gravide der har taget omega 3 (altså fiskeolie) under graviditeten, fik børn med en bedre indlæringsevne samt IQ. OBS! I 8. og 9. måned skal du (og jeg) kun tage halv dosis da, omega 3 virker blodfortyndende, hvilket ikke er optimalt tæt på fødslen. Mælskesyrebakterier (1. prioritet) For at opretholde en sund tarmflora/fordøjelse, som også er med til at støtte mit immunforsvar. Dertil er det også vigtigt for baby, da baby møder mine bakterier først gennem en (forhåbentlig) vaginal fødsel. Baby's tarmflora er fuldstændig steril ved fødslen, så det er ikke ligegyldigt, hvilke bakterier baby får som det første. Hvis jeg mod forventning skal ha' lavet kejsersnit kan man ønsker at barnet bliver podet med mine bakterier, da det har afgørende indflydelse på barnet tarmflora og immunforsvar. Google dig lige frem, det er ret interessant ;) Jeg tager 2-4 stk. ca. 4-7 gange ugentligt. Men vil tage det hver dag op til fødslen. D-vitamin 80 mcg (tjek dit tal hos lægen, du får lidt i din multivitamin) Knoglerne har brug for d-vitamin og det samme har den generelle udvikling. Jeg holder jævnligt øje med mit d-vitamin niveau i kroppen, som jeg mener bør ligge på omkring 80-150 n/m pr. liter (lægen kan give dig tallet via en blodprøve), men lægerne mener det er normalt eller nok når det bare ligger på 50 n/m pr. liter. Du vil få målt dit tal i starten ag graviditeten og så kan du jo spørge din læge, hvad dit tal er. Derfor ved jeg, at mit tal er relativt høj, så derfor tager jeg kun ekstra d-vitamin tre gange i ugen. C-vitamin (ekstra god ved dig selv, hvis du mangler) Noget jeg har taget tre gange i ugen cirka gennem hele graviditeten. C-vitamin er med til at normalisere immunforsvaret og jo bedre det er, jo bedre vil jeg have det tænker jeg. Graviditet er hårdt nok i sig selv, så jo mindre små forkølet og lign. jo bedre. Et forsøg har også vidst, at ved mangel på c-vitamin kan man opleve for tidlig fødsel. Magnesium (ekstra god ved dig selv, hvis du mangler) Noget jeg tager når jeg føler behovet er der. Med det mener jeg, at jeg har følt en uro i kroppen hen på aftenen omkring sengetid, selvom jeg har været super træt. Magnesium er med til at få kroppen til at slappe af og falde til ro. Har du problemer med muskelkramper kan magnesium også hjælpe med at mindske det. Magnesium er også vigtig for at knoglerne, da det er med til at få kalken ind i knoglerne (også hos baby). Jeg tager omkring 400-800 mcg. til natten 3-4 gange i ugen. Jern (1. prioritet specielt fra uge 10.) Ikke bare fordi jernmangel kan gøre mig endu mere træt, men også fordi vi er to til at bruge mine jerndepoter. Gravides blodmængde stiger med 50 % gennem graviditeten, så jern er ikke ligegyldigt. Jeg er dog meget OBS på, at det er organisk jern (også kaldet keleret jern), fordi andet jern kan give hårdmave og mavegener, fordi kroppen simpelthen ikke kan optage det. Derfor behøves store mængder jern heller ikke, når det er organisk. Jeg tager 1 stk. ca. 4 gange i ugen, da jeg ved jeg ret nemt ophober jern og for meget jern er heller ikke godt. Spørg din læge om din jernstatus. Sikke en omgang og måske tænker du "hold da op det er meget" og ja det er det måske, men det er et nyt liv jeg er ved at skabe (det samme er du måske) og det kræver kræfter for både mig og baby på alle måder. Jeg kan godt misse at tage mine kosttilskud, men som udgangspunkt ser min rutine ud som overstående. I starten var der flere dage der glippede pga. utilpashed, dog har jeg hver eneste dag fået fiskeolie/omega 3 og b-vitaminer. Jeg burde nok også tage kalk (med magnesium og d-vitamin sammen), men jeg er bare ikke rigtig kommet i gang. Har du spørgsmål, så skriv en kommentar, men jeg har ikke mulighed for at guide dig personligt, både grundet tiden, men ikke mindst fordi jeg skal vide meget mere om dig, for at guide dig. Vil du gerne guides, så skriv til mig på mail så finder vi en løsning. Kærligst baby og Tina ?
Tilbage til bloggen